Daca doriti sa cresteti eficienta unei fabrici, sa digitalizati procesele sau sa faceti pasi catre Industria 4.0, putem colabora pentru a incepe sau finaliza procesul de transformare. Exista multe aspecte in care pot fi gasite si implementate solutii, de la conectarea tuturor echipamentelor prin IIoT, pana la gasirea celor mai bune solutii software, locale sau de tip cloud.

Industrial IoT - Interconectarea echipamentelor

O transformare digitala presupune a colecta datele potrivite, la momentul potrivit si de a le furniza persoanelor potrivite. Primul pas este achizitionarea datelor corecte, de la toate echipamentele implicate.

Pentru a conecta utilajele din proces, trebuie proiectata si implementata o arhitectura IIoT (Industrial Internet of Things) cu echipamente de comunicatie adecvate, pentru fiecare fabrica sau proces industrial. Acest proces ia in considerare mediile de comunicatie si protocoalele adecvate pentru aplicatii industriale.

Digitalizarea proceselor

Datele obtinute de la utilaje sunt primul pas, dar imaginea completa, in timp real a unei fabrici inteligente (Smart Factory) necesita si informatii provenite din operatiunile manuale sau cele „pe hartie”. Pentru a realiza acest lucru, fluxurile de lucru critice trebuie digitalizate, obtinand astfel doua beneficii diferite:

– inregistrările datelor din procesele manuale asigura trasabilitatea intregului sistem

– sistemul digital poate ajuta si personalul, oferindu-le instructiuni in timp real si asigurandu-se ca sunt respectate cele mai bune practici.

Software local, cloud sau hibrid

Instrumentele software utilizate pot face diferenta dintre o implementare esuata sau o implementare de succes. O prima decizie care trebuie luata este in ceea ce priveste modului de instalare a pachetelor software:

– arhitectura locala, cu pachete software gestionate local si accesibile prin reteaua locala sau la distanta, prin VPN;

– arhitectura cloud, cu aplicatii software disponibile de la distanta, dintr-un simplu browser web, fara management local al instalarii software-ului;

– arhitectura hibrida, cu datele brute si cele critice gestionate local si informatiile complexe disponibile prin cloud.